Uw onderneming verhandelt goederen die het bedrijf niet zelf produceert en levert deze aan bedrijfsmatige afnemers. Uw bedrijf bevindt zich dus midden in het coördineren, integreren en optimaliseren van integrale stromen als materialen, financiën en informatie van leverancier tot fabrikant tot groothandelaar tot kleinhandelaar tot eindconsument (supply chain). Inkoop, verkoop en assortimentssamenstelling zijn de basisactiviteiten, aangevuld met logistieke dienstverlening, financiering van voorraad en debiteuren, het leveren van productinformatie en/of service. Toegevoegde waarde in de keten is het toverwoord.
Kansen voor uw bedrijf zijn er volop zoals de toenemende export en veranderend koopgedrag bij zowel business to business (B2B) als tussen bedrijven en consumenten (B2C) klanten.
Anderzijds zijn er ook voor uw bedrijf ook bedreigingen zoals de huidige economische instabiele situatie, verschuiving van handelsblokken, beperking van overheidsbestedingen en terugloop van consumentenbestedingen. Toename van de betalingstermijn blijft een belangrijk aandachtspunt (met name de financiering hiervan), evenals de toenemende concurrentie door branchevervaging.
Onze adviseurs heeft uitgebreide kennis en ervaring met de groothandel en kunnen u helpen met de antwoorden op vragen zoals:
Bovendien moet een groothandel bij het importeren van producten rekening houden met vergunning artikel 23. Dit houdt het volgende in: Als u goederen importeert uit een niet-EU-land, moet u btw betalen. Deze btw trekt u als voorbelasting af in uw btw-aangifte als u recht hebt op aftrek van btw. U kunt ook de btw bij import aangeven in uw btw-aangifte. U moet dan schriftelijk een vergunning artikel 23 aanvragen bij de Belastingdienst. U hoeft bij de Douane dan geen btw te betalen. In plaats daarvan geeft u de btw aan in uw btw-aangifte. U betaalt dan per saldo niets.
52
Jaar ervaring
Onze klanten geven ons het cijfer
9.5