Binnen het onderwijs draait het om mensen. Met de huidige ontwikkelingen op het gebied van regelgeving, bezuinigingen, kwaliteit en investeringen in ICT en huisvesting is het de kunst om dat niet uit het oog te verliezen. In de onderwijssector is er een voortdurend streven naar verbetering van de kwaliteit, zowel op onderwijskundig als bestuurlijk niveau. Zo speelt in het primair onderwijs onder meer:
Al deze factoren hebben grote consequenties voor het management van onderwijsinstellingen. Visie en doelstellingen moeten op elkaar afstemmen en de bijbehorende risico’s moeten in kaart worden gebracht en ook worden gecontroleerd.
De onderwijssector wordt ook geconfronteerd met talloze veranderingen. Denk aan wijziging van de financieringstroom, schaalvergroting, concurrentie tussen scholen en groeiende aandacht voor kennisontwikkeling en -management. Daarnaast oefent de politiek steeds meer druk uit en trekt de overheid zich verder terug.
Per 1 augustus 2011 is de wet ‘Goed onderwijs, goed bestuur’ van kracht. Op grond van deze wet wordt ieder bestuur geacht te functioneren volgens algemene principes van goed bestuur. Als onderdeel daarvan stelt de wet als voorwaarde dat iedere rechtspersoon die met publieke gelden scholen in stand houdt, het interne toezicht op het bestuur goed regelt. Onderwijsinstellingen hebben naast het inzichtelijk maken van ‘wat-vragen’ ook baat bij concretisering van ‘hoe-vragen’. Deze laatste zijn tot nu toe onderbelicht.
Bij U&S zijn wij altijd op zoek naar de juiste balans tussen het zakelijke en het persoonlijke. Om tot een optimaal resultaat te komen. Wij snappen dat er binnen de verschillende onderwijsstromingen en onderwijsinstellingen diverse uitdagingen bestaan. Onze partners hebben specifieke ervaring op het gebied van:
Goed toezicht, ofwel governance, binnen private en publieke markten wordt steeds belangrijker, zo ook voor de onderwijssector. Bij governance draait het om sturing, beheersing, verantwoording en toezicht. Deze elementen krijgen ook binnen de onderwijssector steeds meer aandacht.
Diverse commissies en codes eisen dat taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van toezichthouders en bestuurders op gestructureerde wijze worden vormgegeven. Zo kan erop worden toegezien dat de top van de organisatie de juiste beslissingen neemt en handelt naar de letter en in de geest van gestelde doelen. Daarnaast bieden aanbevelingen en codes richtlijnen voor het in kaart brengen van eventuele risico’s en prestaties van de organisatie.
Wij denken dat de volgende punten van belang zijn bij de keuze van uw nieuwe accountant:
52
Jaar ervaring
Onze klanten geven ons het cijfer
9.5